Головна » 2016 » Січень » 9 » РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТВАРИН У ПРИРОДІ проект з природознавства у 3 класі
18:07
РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТВАРИН У ПРИРОДІ проект з природознавства у 3 класі

ДИДАКТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЕКТУ:

Тип проекту: ознайомлювально-інформаційний, груповий.

Об'єкт пізнання: інформація про різноманітність тваринного світу.

Провідна проблема: виявити серед тваринного світу різні групи тварин.

Спосіб вирішення проблеми: збір та аналіз інформації, поширення її серед учнів класу.

Освітній продукт: практичні вміння розрізняти тварини за групами

ПЛАН ВИКОНАННЯ ПРОЕКТУ

1.      Обговоріть у класі ідею проекту.

2.      Висловіть міркування щодо форми представлення проекту.

3.      З допомогою вчителя визначте джерела потрібної інформації.

4.      Розділіться на групи. Розподіліть обов'язки між учасниками.

5.       Визначте форми представлення результату (виставка малюнків).

6.      Відбери найцінніший та найцікавіший матеріал. „Оформи" роботу.

7.      Презентуй проект перед однокласниками.

8.      Оціни свою роботу та роботу інших виконавців проекту.

 

 

 

МЕТА. Формувати поняття „звірі", „птахи", „риби", „комахи", „плазуни", „земноводні". Ознайомити учнів з істотними ознаками різних груп тварин, навчити порівнювати, визначати істотні ознаки, описувати представників різних груп тварин. Формувати вміння спостерігати за тваринами Виховувати спостережливість, допитливість, прагнення до пізнання тваринного світу.

Обладнання. Ілюстрації із зображенням тварин різних

систематичних груп, предметні малюнки, відеозапис деяких представників тваринного світу, м'які іграшки.

Хід уроку

1.     Організаційна частина.

2.     Короткий огляд спостережень за природою. Повідомлення синоптиків.

3.     Актуалізація опорних знань.

- Діти, сьогодні на уроці ми будемо продовжувати вивчати

тваринний світ. Він дуже різноманітний. Тільки в Україні налічує 45

тисяч тварин. Тварини пристосовуються до життя у воді, в повітрі,

на поверхні суші, під землею, на деревах. Є дуже великі тварини -

слон, бегемот. І дуже маленькі - колібрі, муха. Та всі тварини можна

поділити на групи. І ви мені в цьому допоможете.

Ведмідь, кінь, корова, лисиця... - це...

Соловей, зозуля, курка... - це...

Окунь, сом... - це...

Сонечко, муха , цвіркун... - це...

Жаба, ропуха, тритон... - це...

Ящірка, змія... - це...

4.     Повідомлення теми уроку.

Тема нашого уроку „Різноманітність тварин у природі".

Не урок, а справжнє свято,

 Бо полинем у світи.

 Мандруватимем завзято,

Юний друже, я і ти.

На уроці будь уважним,

Добре думай, не спіши!

Знай, що вчитись завжди важко,

Легше буде у житті. 5. Вивчення нового матеріалу.

- На сьогодні вам потрібно було поділитися на групи і підготувати інформаційний проект про різноманітність тварин у природі. І зараз ми помандруємо в „царство" тварин.

5.     Що нам повідомлять журналісти газети „Юний натураліст"?

6. Виступ першої групи дітей. Представлення проектуМи, журналісти газети „Юний натураліст", завітали до тварин, яких ми об'єднали в першу групу. Розкажемо вам про звірів. Звірі - тварини, тіло яких вкрите шерстю. Вона захищає їх від холоду. Звірі народжують малят живими і вигодовують материнським молоком. Ці ознаки є істотними ознаками звірів.(Показ малюнків) А ось за розміром і зовнішнім виглядом вони дуже різноманітні. Серед звірів є карлики і гіганти. Живляться звірі найрізноманітнішою їжею. Серед них є рослиноїдні (зайці, лосі), хижаки (вовки, лисиці), всеїдні (дикі свині, ведмеді).Весною у звірів народжуються малята, яких матері вигодовують молоком. Вони дбайливі батьки. Звірі турбуються про дітей до тих пір, поки ті не стануть самостійними. В кінці літа звірі починають готуватися до зими. Ведмеді, хом'яки, їжаки багато їдять, щоб запастись жиром. Білки, миші запасають корм на зиму. Восени всі звірі линяють - змінюють хутро на більш густе і світліше, ніж влітку. З настанням зими частина звірів впадає в зимову сплячку. Зайці, лисиці, вовки зайняті пошуками поживи. Живуть звірі переважно на суші, але деякі полюбляють воду, а деяким краще під землею (Розповідь підкріплюється малюнками). Кожен вибирає житло, де для нього є їжа, схованка від ворогів і місце для влаштування житла.

Білка селиться в дуплі, їжачок - в кублі,

Вепр - у хащах верболозів, ведмедиця - у барлозі,

Вовк - у лігві, лис - норах,

Тигр - у джунглях, барс - у горах, Красень олень - у лісах... А верблюд - в пустелі, А маленький сірий зайчик у траві зеленій.

В різних куточках нашої Землі можна зустріти звірів, яких налічується більше 4 тисячі видів. В Україні живе 108 видів звірів.

А тепер послухайте нашу постійну рубрику „Цікаво знати".

 Бобрів називають „лісовими інженерами".

Зайцеві зручніше бігти вгору, тому що у нього задні ноги довші. А чи знаєте ви, що першою людина приручила собаку, яка стала охороняти їй житло, посіви і стада, стала вірним другом людини. Приручили собаку майже 15 тисяч років тому. Її диким предком є вовк.

А ця тваринка є у кожному домі. Цього маленького, незалежного і волелюбного звірка люблять всі. Це кіт. Кота приручали довго, і, мабуть, повністю не приручили до цього часу. Кіт, як був, так і залишається маленькою пантерою, незалежною і волелюбною. Живуть коти до десяти років.

Вчитель. Давайте послухаємо другу групу .

Представлення проекту другою групою дітей.

Ми, туристи, які подорожували природніми просторами і збирали інформацію про...А про кого ви дізнаєтесь тоді, коли розгадаєте загадки

1. Перший я приніс весну, Пробудив усе від сну. Заспіваю під вікном, А зовуть мене... (шпаком)2. Хто комах з кори виймає, про здоров'я лісу дбає? (Дятел)  3. Біла латка, чорна латка по березі скаче. (Сорока)   4. Який птах найважчий в Україні? (Дрохва)   5. Спереду шильце, а ззаду вильце. Ззаду суконце, а спереду білий рушничок. (Синиця) Як одним словом можна назвати відгадки?

Птахи відрізняються від інших тварин зовнішнім виглядом. Передні кінцівки в них перетворилися на крила. Тіло вкрите пір'ям, яке добре захищає від холоду. Міцний дзьоб на голові допомагає захоплювати і подрібнювати їжу. Птахи живуть в усіх куточках Землі: в лісах, на полях, луках, болотах, водоймах, біля людських домівок. Вони є в сухих пустелях, і вічних снігах та високо в горах. Всього на Землі живе 8600 видів птахів, з яких в Україні зустрічається - 360. Розміри у них теж різноманітні. Найменший птах в Україні має масу лише 5г, а найбільший - дрохва (малюнок) - 20кг. Живляться птахи різноманітною їжею. Та найважче їм взимку. Тому вже в кінці літа птахи готуються до зими. Перелітні - відлітають в теплі краї, де є корм. А частина залишаються зимувати в рідних краях. Тому ми повинні їм допомогти їжею.

Розмножуються птахи, відкладаючи яйця у спеціально збудовані гнізда. Всі птахи насиджують яйця. Вони є турботливими батьками. Птахи дуже корисні тварини. А без їхнього співу і щебету природа стала б сумною і непривітною. (Слухання запису співу пташок.)

-А чи знаєте ви?Які птахи не сідають на землю? (Стрижі (картинка). Вони сідають лише на скелі, дерева, будинки, бо через довгий хвіст не можуть злетіти в повітря.)Чиї пташенята не знають своєї матері? (Зозулі)(Картинка)Якого птаха підтримує хвіст, коли він сидить на дереві? (Дятла)Хто найшвидше літає? (Стриж) ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА                                                                                                                                                             (Під слова   пісні виконувати відповідні рухи.)                                                                                           1. Хоч рюкзак на плечі тиснув, та турист не сумував.                                                       Музикант-турист не киснув - йшов і пісеньку співав.                                                                  Приспів:                                                                                                                                                                Посміхались променисто сонце, небо і земля.                                                                                  Гарна пісенька в туриста тра-ля-ля-ля-ля / 2р.                                                                                                  В лісі сойки та синиці щебетали цілий день.                                                                                                   А коли співають птиці - веселіш складать пісень.                                                                          Приспів:                                                                                                                                                                    Зайченята рано-вранці завели веселий спів.                                                                                          Грав ведмідь на балалайці, навіть олень засурмив.                                                              Представлення проекту третьою групою                                                                                         А до цих тварин щоб „завітати", мусите загадки відгадати. На квітку квітка сіла, знялась і полетіла. (Метелик)                                                                                                                 Хто його вб'є, той свою кров проллє. (Комар)                                                                                            У лісі біля пня біготня, метушня, народ робочий весь день клопоче. (Мурашки)                                                                                                                                       Я труд поважаю, все літо літаю у поле, до гаю, збираю медок з різних квіток. (Бджола)                                                                                                                                  - Хто ці тварини? (Учні одночасно відгадують ребус )

’ХИ

І наступна наша зупинка „Комахи»                                                                                                                          Комахи - невеликі за розміром тварини. Зовні вони дуже різноманітні. Метелик відрізняється від мухи, жук від комара, коник від бджоли. Та щоб відрізнити комаху від іншої тварини,  потрібно знати ознаки, за якими вона відрізняється від інших тварин.         У комах тіло поділене на три частини: голова, груди і черевце, комахи мають 6 ніг. На голові у комах є вусики, очі і рот. За допомогою вусиків вони відчувають запах. Нюх у комах дуже добрий. Комахи живуть всюди. їх є близько 1 млн. Живляться комахи рослинами, але і серед них є хижаки, які живляться іншими комахами. Комахи дуже плодючі. Без комах природа б дуже збідніла, адже вони запилюють квіткові рослини, та є кормом для багатьох тварин. А ще комахи нам віщують погоду.                                                                                                                     - Мурашки почали переносити личинки - дощ близько.                                                                         - У траві надто багато хрущів - влітку буде посуха.- Ранній виліт бджіл - на красну весну.- Комарі літають роєм - бути гарній днині.                                           Представлення  проекту четвертою групою.                                                                                      А зараз ви побуваєте у водному царстві. І зустрінемось з рибами. Риби - це тварини, що живуть у різних водоймах. Відомо понад 20 тисяч різноманітних видів риб. Тіло риби складається з голови, тулуба і хвоста. Воно сплюснуте з боків і вкрите лускою та слизом. Завдяки такій будові тіла, риби швидко рухаються у воді. Взимку, коли земля охолоджується, риби стають малорухомими. Вони зариваються у намул і так зимують. Риби - багатство наших водойм. Вони є кормом для багатьох птахів і звірів. М'ясо та ікра риб - корисні продукти харчування для  людини. А є ще і такі тварини, які частину свого життя проводять у воді, а частину - на суші. Це жаби, ропухи, тритони (Картинки). їх називають земноводні. Налічується близько 2100 видів, в Україні - 17. Серед земноводних немає великих тварин. Тіло у них вкрите слизькою шкірою. Вона складається з голови, шиї, тулуба, передніх і задніх ніг, у деяких є хвіст. їжею для всіх земноводних є різні тварини. Часто живляться комахами-шкідниками. Восени, коли стає холодно, земноводні стають малорухомими і впадають у зимову сплячку.- Нашим завданням було зібрати інформацію про плазунів. І побували ми аж в далекому минулому. Тому, що 20 млн. років тому, плазуни були господарями на Землі. (Показ відеозапису) Вони заселяли сушу і воду, літали в повітрі. Давні плазуни вимерли. Сучасні плазуни - ящірки, змії, черепахи, крокодили. їх налічується близько 6000 видів, які живуть у воді, в лісах, степах, пустелях, горах. Немає плазунів лише там, де дуже холодно. В Україні зустрічається 20 видів плазунів.Тіло складається з голови, тулуба і хвоста. У всіх плазунів, крім змій і безногих ящірок, є 4 ноги. Шкіра у плазунів суха, вкрита лусочками. Час від часу плазуни линяють, тобто, скидають стару шкіру. Більшість плазунів - хижаки. Тільки серед плазунів є такі, що мають отруйні зуби. Це - отруйні змії. Плазуни - корисні тварини. Ящірки і змії знищують багато шкідників. Отруту змій використовують для виготовлення ліків. Восени земноводні стають малорухомими і впадають в сплячку.Підсумок уроку.-Розкажіть, які тварини є у вас вдома і до яких систематичних груп вони відносяться.- А тепер перегляньте невеличкий відеосюжет і назвіть до яких груп належать ці тварини? (перегляд мультфільму про тварин)- А чи добре ви засвоїли матеріал, я побачу коли ви зробите тести, які у вас лежать на парті.1. Як можна назвати одним словом кожну групу тварин? (на парті малюнки тварин)  а) звірі,     б) комахи,         в)птахи                                                                                               а) свійські тварини,        б)дикі тварини,   в ) всеїдні тварини,                                а) земноводні,           б)плазуни,               в)риби,                                                       а)  птахи,   б)звірі,    в) плазу                                                                                        7. Домашнє завдання.                                                                                            Заповнити сторінку в зошиті „Різноманітність тварин у природі", знайти загадки про тварин.

Переглядів: 2370 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar